Ölümcül Olabilen Hastalık:Aortada Balonlaşma
(Aort Anevrizması)
Kalpten pompalanan kanı vücudumuza aort adı verilen atardamar dağıtır. Aort vücudumuzun en kalın atardamarıdır. Organlarımıza giden bütün atardamarın hepsi aortdan çıkar. Aort, kalbten ayrıldıktan sonra aşağı doğru yönelir, göğüs boşluğunu geçer, diafragmadan karına girer, burada da çeşitli organlara dallar verdikten sonra karın alt kısmında ikiye ayrılır ve bacak atardamarlarıyla devam eder.
Abdominal aort anevrizması ;aortun karın bölgesinde olan kısmının bir bölümünün genişlemesi, deyim yerindeyse balonlaşmasıdır.
Aort anevrizmaları göğüs bölgesinde de olabilirse de karın bölgesinin anevrizmaları çok daha fazla görülür. Karın bölgesinin aort damar balonlaşmaları, tüm aort balonlaşmalarının %75 'ini oluşturur, erkeklerde daha sıktır ve yaşla sıklığı artar.
Genel sağlık taramalarda bulunan anevrizmaların %90'ı küçüktür (3.5 cm altında) yani tehlikeli değildir, ancak yakın takibi ve sigara-hipertansiyon gibi risk faktörlerinin tedavi edilmesi gerekir.
Karın içindeki Aortada Balonlaşmanın anjiografik olarak gösterilmesi
Aort Anevrizması Neden Hayati Önem Taşımaktadır ?
Aort balonlaşmalarında % 75 hiçbir şikayet olmaması kolay gözden kaçmasına neden olabilmektedir. Aort balonlaşmalarında ; karında gerginlik, rahatsızlık hissi, ele gelen pulsatil kitle ve karın ile sırt ağrısı şeklinde görülebilirler
Aort balonlaşmalarının en önemli ve korkulan tarafı, genişlemeye devam edip yırtılabilmesidir. Bu durumda aort içindeki kan süratle karın boşluğuna dolar ve yırtığın büyüklüğüne göre kısa bir zaman içinde ölüm meydana gelir. Yırtıldığında ölümcül olması nedeniyle aort damar balonlaşmaları çok yakından takip edilmeli ve tedavisi gecikilmeden yapılmalıdır.
Aort balonlaşmasının yırtılması
Yırtılan anevrizmalarda ölüm oranı %70-90 arasındadır. Amerika’da her yıl Aort balonlarının yırtılmalarında 15.000 kişi hayatını kaybetmektedir.
Bundan dolayı aort anevrizmalarının tanısı, yırtılmadan tedavisinin yapılabilmesi yönünden yaşamsal öneme sahiptir
Aort balonlaşmasının yırtılması
Aort balonlaşmasının Kasıktan tedavisi
Aort balonlaşmalarının % 70 de sadece belden uyuşturma yada kasık bölgesine yapılacak lokal anestezi ile Endovasküler ( Balonlaşan aorta bölgesine kasıktan damar yerleştirilerek tedavi edilmesi) yöntem kullanılarak başarılı bir şekilde tedavi yapılmaktadır.
Bu tedavi ile hasta işlem sonrası yoğun bakımda kalmadan odasına geçmekte , aynı gün oral beslenmesini yapmakta , kan kullanılmamakta ve en önemliside 48 -72 saatde hastaneden taburcu edilmektedir.
Aortadaki Balona Lokal anestezi ile Kasık bölgesinden girişim yapılarak içten damarla (Endovasküler Onarım) tedavisi
Prof Dr Özalp Karabay