VENÖZ (TOPLARDAMAR) HASTALIKLARI

Lazer Varis Tedavisi

Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar Cerrahi AD Öğretim üyesi  Prof.Dr. Özalp Karabay, sürekli ayakta durarak veya masa başında oturarak çalışan meslek gruplarının özellikle bayanlarda daha yüksek oranda olmak üzere varis açısından risk grubunda yer aldığını söyledi.

Devamını Görüntüle

Varisten Kurtulmak

Prof. Dr. Özalp Karabay, "Varisten korunmanın da varis şikayetlerini azaltmanın da tek yolu bol hareket ve bol yürüyüştür. Toplardamarlarımızın kalbi baldır kaslarımızdır.  O nedenle baldır kaslarımıza 'ikinci kalp' diyoruz. Atardamarı kalp nasıl pompalıyorsa, kirli kanı da geri döndüren baldır kaslarıdır" diyor.

Devamını Görüntüle

Varis Nedir?

Varis, insanlık tarihinin çok eskilerine uzanan bir sorun olarak günümüze kadar gelmiştir. Varisin tarihte ilk kez tanımlanması M.Ö.1550 yıllarına rastlayan Ebers papirüslerinde yapılmıştır. Varislerde cerrahi tedavi eski Romalılar döneminde, skleroterapi 1860 yılında Pravaz tarafından uygulanmaya başlamıştır. Lazerle varis tedavisi ilk kez 1980’li yıllarda başlayarak günümüze ulaşmış bir başka tedavi yöntemidir.

Devamını Görüntüle

Varis Tipleri Nelerdir?

Vücudumuzda değişik bölgelerdeki toplar damarlarda oluşabilen varisler bulundukları organa/yere göre çeşitlilik gösterirler. Bu varislerin oluşum nedenleri ve tadavisi bacak varisleri gibi yapıldığından konumuza dahil edildi. 

Devamını Görüntüle

Varis Nedenleri

Varis oluşumunun nedenlerinden kalıtsal faktörler çok önemlidir. Ailede varisin olması diğer bireylerde görülme ihtimalini oldukça arttırır. Öyle ki her üç varisli hastanın ikisinde ailesel geçiş görülür. Ayrıca hormonal farklılıklardan dolayı, hamilelikte ve doğum kontrol hapı kullanımı sırasında varis daha sık görülür. Kadınlarda daha sık görülmesinin sebepleri bunlardır. Ayrıca bazı ırklarda daha fazla görülmesi varisin kalıtsal rolünün göstermektedir.

Devamını Görüntüle

Venöz Reflü

Duplex görüntüleme spesifik anatomik bölgelerdeki venöz reflüyü non-invaziv olarak saptayıp değerlendirmede kullanılır. Hasta üzerinde yük olmadan ayakta durup ekstremitenin farklı seviyelerine pnömotik kaflar takılarak reflü akımları duplex görüntüleme ile ölçülür. Normal kapakların %95’i kaf baskısı ile 0.5 sn içinde kapanır.

Devamını Görüntüle

Emboli Nedir?

Pulmoner embolizm halen yaygın ve tehlikeli bir klinik tablodur. Tanı , risk faktörlerinin belirlenmesi ve tedavi ile ilgili birçok kapsamlı çalışmalar yapılmış olmasına rağmen halen tanı konulamamakta ve uygun tedavi yapılamamaktadır. Alt ekstremite derin ven trombozu sonrası gelişen, bazen asemptomatik, bazen tesadüfen tanı konan, bazen de masif embolizm ile ani ölüme yol açabilir.

Devamını Görüntüle
img
×
whatsapp-gorsel-2024-01-28-saat-112919-9a1f3b05